Dom

Sezona krečenja i renoviranja je počela, ovo su saveti kako da se pripremite za molerske radove u Vašoj kući

Sezona krečenja i renoviranja je počela, ovo su saveti kako da se pripremite za molerske radove u Vašoj kući

Sa prvim znacima lepog vremena mnogi su počeli da planiraju krečenje i druge molerske radove po kući. Molerski radovi često znaju da budu jako stresni i da, u zavisnosti od vrste radova, nakon njih ostane potpuni haos u kući i dvorištu.

Često se dešava da se posao oko krečenja čak i najmanje prostorije u kući razvuče na nekoliko dana zbog toga što je sam proces pripreme za krečenje i čišćenja nakon obavljenog posla nekada teži nego samo krečenje. Ukoliko ste se odlučili da krečite sami velika je verovatnoća da će se čitav posao pretvoriti u ogromnu glavobolju nakon koje Vam neće pasti na pramet da uskoro ponovo krečite.

Da krečenje ne bi bilo noćna mora unajmite profesionalca

Ukoliko ne želite da Vam se krećenje pretvori u noćnu moru najbolje bi bilo da unajmite profesionalce. Moleri koje unajmite će se pobrinuti za to da sve površine pre početka krečenja budu dobro zaštićene. Oni će zaštitnim trakama pokriti sve utičnice i prekidače, kao i vrata i prozore, da ne biste kasnije morali da ih ribate. Pošto za krečenje uglavnom dolaze dva ili više radnika, a to zavisi od površine koju krečite, ako se tako dogovorite, oni će pomeriti sav teži nameštaj i na kraju krečenja ga vratiti. Pored toga, moleri će zaštititi i podove folijom pa ne morate da brinete da li će se tokom radova uništiti parket ili laminat.

Ipak, i pored svega ovoga, postoje stvari u kući koje morate dodatno da zaštitite prilikom molerskih radova. Ukoliko moleri moraju da gletuju zidove, u jednoj fazi tog posla će u čitavom stanu biti puno prašine. Tada, na primer, knjige najviše stradaju, pa bi bilo pametno da ih pre početka radova spakujete u kutije i odložite u neku drugu prostoriju, kako se ne bi oštetile. Ako volite da skupljate sitne ukrase za koje se brinete da će se oštetiti prilikom radova, i njih odložite u kutije koje ćete posebno obeležiti i naznačiti da se u njima nalaze lomljive stvari.

Tokom krečenja se uvek praktikuje i pranje zavesa, pa imajte na umu da bi trebalo da ih operete čim majstori završe posao, da ne bi dugo bile u mašini ili korpi za veš i na taj način se izgužvale. Ovako, ukoliko ih okačite odmah, nećete morati da ih peglate, pa ćete sebe poštedeti dodatnog posla.

Ostali radovi u kući za koje će Vam biti neophodni moleri

Pored toga što kreče, moleri rade i spoljnu izolaciju i fasade na kućama, bave se pregrađivanjem prostorija gipsanim tablama i obraćuju prostor oko prozora i vrata nakon menjanja stolarije. Ovi molerski radovi zahtevaju ozbiljnu logistiku i mnogo duže vremena, pa bi bilo pametno da ih isplanirate i dogovorite nekoliko meseci ranije. U toku ovih radova možete očekivati veći nered, pa bi bilo pametno da iznajmite kontejner u koji ćete bacati sav otpad (šut koji je nastao nako „obijanja“ zidova, folije od stiropora, kese od lepka za stiropor i mrežica, prazne kante…) i da kasnije sav taj otpad prevezete na deponiju. Ako ste već isplanirali i uštedeli novac za veće radove ovog tipa i potrebni su Vam moleri Beograd je idealna lokacija u kojoj možete naći ozbiljne firme sa iskusnim ekipama koje će čitav posao završiti efikasno i u dogovorenom roku.

Share this post

About the author