Auto

Zbog čega je sve značajno obezbediti blagovremeno čišćenje dpf filtera

Zbog čega je sve značajno obezbediti blagovremeno čišćenje dpf filtera

Pravilan rad automobila važan je za svakodnevno kretanje ljudi, bez obzira na relaciju i udaljenost ciljnog odredišta. Važno je obezbediti maksimalan stepen ispravnosti svih funkcija, a značajan element su i dpf filteri. U pitanju su prečišćivači izduvnih gasova, koji imaju zadatak da automatski umanje nivo izbacivanja štetnih materija u atmosferu.

Da bi se omogućio pravilan rad vozila, bez trzanja, zadimljenih auspuha i problema prilikom kretanja, važno je periodično realizovati čišćenje i servis dpf filtera. Signalizacija da je vreme za servis dpf filtera dostupna je i na instrument tabli vozila, u vidu lampice koja intenzivno sija dok se ne izvrše potrebne regulacije funkcija. Skraćenica „DPF“ odnosi se na „Diesel Particulate Filter“, u značenju čišćenja od stranih i štetnih čestica u vazduh.

Kada je pravo vreme za servis dpf filtera?

Siguran znak da je čišćenje filtera neophodno realizovati u što kraćem vremenskom intervalu, jeste sporije kretanje automobila, učestalo trzanje, neprijatni mirisi i zadimljenost auspuha, kao i nestandardna buka tokom pokretanja i vožnje. Čišćenje dpf filtera vrše ovlašćeni, renomirani i iskusni servisi, što je značajno realizovati pre nego što bude potrebna njihova zamena. Jasan signal da su dpf filteri zapušeni jeste uključena lampica koja se vidi na instrument tabli automobila, koja se automatski isključuje nakon pročišćavanja.

U situacijama kada su relacije kretanja kraće, sa čestim zaustavljanjem i kočenjem, intenzivnije je nagomilavanje čestica u filtere. Zbog toga je potrebno bar na svakih 300 do 350 kilometara koji se pređu obezbediti pravilno čišćenje dpf filtera. U suprotnom, ignorisanjem jasnih signala da je to neophodno, pročišćavanje neće biti izvodljivo, pa će jedino rešenje biti zamena, što je znatno skuplje i komplikovanije.

Kako se vrši profesionalno čišćenje dpf filtera od strane iskusnih servisa?

Uvid u stanje automobila, kada se pregledaju i dpf filteri, prvi je korak u postavljanju pravilne „dijagnoze“ i pripremu koraka koje je potrebno realizovati. Profesionalno osoblje servisa vrši snimanje unutrašnjeg stanja filtera, kao i test nivoa zaprljanosti. Kada se dobiju rezultati i ustanovi do kojeg stepena su dpf filteri zapušeni, vrši se čišćenje uz savremenu opremu. Nakon toga, obavezno sledi adekvatno sušenje i testiranje nivoa čistoće nakon sprovedenog postupka profesionalnog pročišćavanja. U situaciji kada su rezultati zadovoljavajući, dpf filteri se vraćaju na mesto i automobil se može koristiti.

Ukoliko je servis dpf filtera realizovan u objektu tako što su delovi doneti na pročišćavanje, važno je pravilno i bezbedno ih zapakovati i otpremiti do vlasnika automobila, a zatim i postaviti tačno na definisano mesto uz proveru funkcija. Osnovni parametar da je čišćenje dpf filtera uspešno završeno jeste isključena signalna lampica, normalan zvuk automobila bez buke, odsustvo dima i trzaja. Kako su posledice koje zaprljanost filtera mogu izazvati po okruženje brojne i nekada zahtevaju i skupocene popravke i zamene delova, najvažnije je pravovremeno posetiti iskusan servis.

Dpf filteri su vrlo skupi delovi i važno je obezbediti čišćenje što češće, radi bezbedne i vožnje koja neće ostaviti negativne posledice po okruženje. Kada je u pitanju čišćenje dpf filtera cena se kreće od 100 evra okvirno, pa nešto skuplje u zavisnosti od stanja, složenosti procedure vraćanja u prvobitno stanje i slično. To je zanemarljiva suma novca u poređenju sa tim da novi dpf filteri koštaju između 1.000 i 3.500 evra, što je dovoljna naznaka da je njihov servis, čišćenje i održavanje važno za ispravnost automobila i finansijske uštede.

Share this post

About the author