Život

Kada poklonite nekome dukat to nosi posebnu simboliku, pogledajte šta time poručujete

Kada poklonite nekome dukat to nosi posebnu simboliku, pogledajte šta time poručujete

Zlatni dukati su vekovima bili sredstvo plaćanja širom sveta i među svim kovanicama oni su imali najveću vrednost. Dugo su dukati mogli da se kuju isključivo u kraljevskim i carskim kovanicama, dok su oblasni gospodari mogli da kuju isključivo srebrenjake i bakarni novac. Pored dukata koji su bili deo monetarnog sistema koristili su se i dukati koji su služili kao ukras. Te dukate su nosile devojke i mlade žene kao ukras oko vrata i na glavi, uglavnom zakačene na maramu. U srpskoj tradiciji dukati su imali posebnu simboliku i poklanjali su se najbližim rođacima. Dukate su poklanjale babe i tetke koje su donosile povojnicu novorođenčetu.

Poklanjanje dukata na rođenju imalo je određenu simboliku i time se pokazivala želja da beba kasnije u životu bude imućna. To je ujedno bio i prvi lični kapital novorođenčeta koji je bio njegova lična imovina do kraja života. Tom prilikom darovana je i majka bebe i tada je dukat uglavnom poklanjao muž ili svekar u znak pažnje zbog donošenja novog života i „obezbeđivanja“ nastavka loze. Kasnije su se dukati darovali devojkama za đerdane koje su nosile oko vrata. Ovo je bio način pokazivanja ekonomske moći porodice jer je velika količina nakita koju je devojka nosila značila da je njena porodica bogata i da u skladu sa tim traži priliku za udaju jer je za jedan zlatnik cena veća nego za prstenje ili neki drugi komad nakita. Te dukate je devojka kasnije nosila u miraz i oni su bili njena lična imovina do kraja života.

Simbolika poklanjanja dukata danas

Dukati su i danas prikladan poklon i nose snažnu simboliku. I dalje se dukatom najčešće daruju bebe i neveste. Ako nekom bližnjem poklonite dukat pokazujete mu koliko Vam ta osoba znači i da smatrate da je ona najbliži član Vaše porodice.

Osim na rođenju dukati su prikladan poklon za 18ti rođendan, za diplomiranje ili za odlazak u penziju. Za odlazak u penziju se dukatom daruju kolege koje su dale poseban doprinos razvoju firme u kojoj su godinama radile. Osim u ovim prilikama dukati su odličan poklon i za poslovne partnere sa kojima je ostvarena uspešna saradnja.

Zbog čega je za dukat cena veća nego za nakit?

Kada kupujete dukat cena je mnogo veća nego za neki komad nakita koji se svakodnevno nosi. Razlog za to je što se dukati izrađuju od najfinijeg zlata, od 22 ili 24 karata. Ako kupujete dukat cena zavisi i od njegove težine, a u našim zlatarama se mogu naći dukati različite veličine, od 2 pa do 14 grama.

Najlepši dukati u zlatarama su sigurno oni sa likom sveca. Ako ste odlučili da nekome poklonite dukat, pre toga bi bilo lepo da se raspitate koja je krsna slava njegove porodice kako biste kupili odgovarajući poklon. Pored svetaca, porodičnih zaštitnika, ženama se poklanjaju i dukati sa likom Svete Petke ili Bogorodice za koje se smatra da su zaštitnice žena. ovakvi dukati se poklanjaju ženama nakon porođaja. Mnoge zlatare nude mogućnost graviranja posvete na dukat. Kada naručite da Vam se izgravira dukat cena će biti malo viša nego za dukat bez posvete.

Share this post

About the author