Auto

Savet: Kako očistiti DPF filter u vožnji

Savet: Kako očistiti DPF filter u vožnji

Čišćenje DPF (diesel particulate filter) filtera u vožnji je važan proces za održavanje efikasnosti i dugovečnosti dizel motora. DPF filteri su dizajnirani da hvataju čestice čađi koje nastaju sagorevanjem dizel goriva, sprečavajući ih da uđu u atmosferu. Vremenom, ako se filter ne očisti, može doći do smanjenja performansi motora i povećanja potrošnje goriva. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti kako funkcioniše proces čišćenja DPF filtera tokom vožnje, kao i neke dodatne metode i savete za održavanje.

Šta je DPF filter i zašto je čišćenje važno?

DPF filter je komponenta koja se nalazi u izduvnom sistemu dizel vozila. Njegova glavna funkcija je da sakuplja čestice čađi koje se oslobađaju tokom sagorevanja dizel goriva. Vremenom, čestice se nagomilavaju u filteru, što može dovesti do začepljenja i smanjenja performansi motora. Redovno čišćenje DPF filtera je ključno za:

  • Održavanje optimalne efikasnosti motora
  • Smanjenje emisije štetnih gasova
  • Produženje veka trajanja motora i filtera
  • Smanjenje potrošnje goriva

Kako funkcioniše automatsko čišćenje DPF-a tokom vožnje?

Većina modernih dizel vozila opremljena je sa sistemom koji automatski čisti DPF filter tokom vožnje. Ovaj proces se naziva „regeneracija“, i može se odvijati na dva načina: pasivna i aktivna regeneracija.

Pasivna regeneracija

Pasivna regeneracija se događa bez intervencije vozača, tokom normalne vožnje na autoputu ili brzoj cesti. Visoka temperatura izduvnih gasova pri većim brzinama pomaže u sagorevanju čestica čađi koje su se nakupile u filteru. Idealni uslovi za pasivnu regeneraciju su dugotrajna vožnja pri brzinama većim od 60 km/h.

Aktivna regeneracija

Ako vozilo često koristite na kraćim relacijama pri nižim brzinama, možda neće doći do pasivne regeneracije. U ovom slučaju, vozilo pokreće aktivnu regeneraciju. Tokom ovog procesa, kontrolni sistem vozila povećava temperaturu izduvnih gasova veštački, ubrizgavanjem dodatnog goriva u izduvne gasove, čime se omogućava sagorevanje nakupljenih čestica.

Mašinsko čišćenje DPF filtera

Mašinsko čišćenje DPF filtera je proces koji se obično obavlja u specijalizovanim servisima kada se filter toliko začepi da regeneracija tokom vožnje više nije efikasna. Ovaj proces uključuje demontažu filtera iz vozila i korišćenje specijalne opreme koja kroz filter protura hemijska rastvora i vodu pod visokim pritiskom. Cilj je temeljno uklanjanje nakupljenih čestica čađi i pepela, što vraća filter u stanje blisko originalnom. Ovaj tip čišćenja je koristan jer može produžiti životni vek filtera i poboljšati performanse vozila, ali je i skuplji od redovne regeneracije tokom vožnje. Cena čišćenja DPF filtera mašinskim putem zavisi od servisa do servisa ali svakako preporučujemo da pre čićenja DPF filtera proverite servis u koji nosite.

Poređenje čišćenja DPF-a u vožnji i mašinskog čišćenja

Iako su oba metoda efikasna u održavanju DPF filtera, postoje ključne razlike koje ih čine pogodnim za različite situacije. Čišćenje u vožnji, bilo pasivno ili aktivno, je pristupačniji i manje invazivan metod koji koristi toplotu izduvnih gasova za sagorevanje čestica. Ovaj proces je idealan za vozače koji redovno prelaze duže relacije i mogu prirodno održavati efikasnost filtera bez dodatnih troškova. Imajte na umu da osiguranje vozila ne obuhvata pokrivanje problema koji se odnose na DPF filtere.

S druge strane, mašinsko čišćenje je neophodno kada se filter toliko začepi da regeneracija tokom vožnje nije moguća. Ovo se obično dešava kod vozila koja se često koriste u gradskim uslovima, gde kratke vožnje i niska temperatura ne omogućavaju adekvatnu regeneraciju. Iako skuplje, mašinsko čišćenje može biti efikasnije u vraćanju performansi filtera i motora, što je čini dobrim rešenjem za teže slučajeve začepljenja.

Kombinovanje oba metoda u zavisnosti od uslova korišćenja vozila i stepena začepljenja DPF-a može pružiti optimalne rezultate u održavanju efikasnosti i produženju veka trajanja dizel motora i samog filtera.

Saveti za održavanje DPF filtera

  • Redovno voženje na duže staze: Pokušajte da redovno vozite vozilo na autoputu ili brzoj cesti kako biste omogućili pasivnu regeneraciju.
  • Izbegavajte kratke vožnje: Kratke vožnje bez dostizanja optimalne temperature motora mogu sprečiti regeneraciju DPF-a i dovesti do njegovog rane začepljenja.
  • Kontrola nivoa ulja i goriva: Pobrinite se da su nivoi ulja i goriva uvek adekvatni, jer niski nivoi mogu uticati na proces regeneracije.
  • Redovan servis: Pravovremeni servis i provera DPF sistema su ključni za njegovo efikasno funkcionisanje.

Share this post

About the author