Auto

Kada je potrebno planirati i zakazati servis dpf filtera?

Kada je potrebno planirati i zakazati servis dpf filtera?

Pitanje funkcionisanja sistema dpf filtera veoma je značajno za održivost prirode, odgovoran pristup zaštiti životne sredine i generalno razvoju svesti o brizi za posledice sopstvenih aktivnosti na okruženje. Kako je u pitanju važan deo na vozilima koji ugradnjom vrši aktivno prečišćavanje otpadnih gasova i čestica, neophodno je da u svakom trenutku bude u ispravnom stanju i maksimumu funkcija.

Servis dpf filtera važno je planirati periodično, a najkasnije kada lampica u vozilu signalizira obiman nivo zaprljanosti, kada je krajnje vreme za zakazivanje termina kod iskusnih i uvek profesionalnih majstora. Zbog svog velikog značaja za bezbednu i odgovornu vožnju, dpf filteri moraju se aktivno održavati, čistiti i proveravati u najboljem servisu.

Servis dpf filtera važno je periodično zakazati i obaviti

Veoma je važno blagovremeno realizovati servis dpf filtera, u cilju detaljnog čišćenja i provera stanja do potpune ispravnosti i redovnog korišćenja. Lampica u automobilu osmišljena je tako da signalizira visok stepen zaprljanosti, odnosno pravo vreme za servis dpf filtera. Na taj način, vozač direktno ima uvid u stanje filtera, odnosno bar znak da je neophodno čišćenje u što kraćem roku. Takođe, servis dpf filtera vrši se detaljno, uredno i precizno, zahvaljujući čemu se radne performanse obnavljaju i za više od 90%, gotovo do nivoa maksimuma.

Pored toga, automatsko čišćenje tokom vožnje poznato pod nazivom regeneracija vrši se pri kretanju brzinom od oko 60 kilometara na čas, a rad motora na 3.000 obrtaja. U tom procesu, dolazi do sagorevanja čestica i pročišćavanja sistema izduvnih gasova, uz oslobađanje samog filtera od taloga. Servis dpf filtera svakako se mora zakazati bar jednom u godini, a prema mogućnostima i češće, kako bi se blagovremeno otklonila sumnja obimnog stepena zaprljanosti i sprečila potreba kupovine novog sistema.

Cena čišćenja dpf filtera – nizak izdatak koji daje višestruke benefite

Servis dpf filtera zahteva zakazivanje termina kod najboljih stručnjaka u ovoj oblasti, koji mogu u određenim okolnostima i otežane vožnje izaći čak direktno na teren i ustanoviti problem koji se javio prilikom kretanja na putevima. Cena čišćenja dpf filtera zavisi od toga da li je potreban izlazak na teren, koji je stepen i intenzitet zaprljanosti, kao i složenosti same procedure povratka u maksimalne radne performanse. U zavisnosti od navedenih faktora, cena čišćenja dpf filtera kreće se na nivou od oko 50 evra u proseku, odnosno u rasponu između 5.000 i 10.000 dinara na tržištu.

Takođe, kada je u pitanju interval realizacije čišćenja, potrebno je između 30 i 120 minuta, što utiče i na definisanje cene, jer je pokazatelj stepena zaprljanosti i složenosti stanja sistema. Ipak, za razliku od kupovine novog sistema koji se kreće na niovu višem i od 1.000 evra okvirno, redovan servis dpf filtera je zanemarljiv novčani izdatak koji stvara značajne finansijske uštede u dugom roku.

Da bi se uvidele prednosti koje pruža blagovremeno realizovan servis dpf filtera, važno je upoznati se sa neverovatno visokim troškovima koje izaziva zanemarivanje zaprljanosti i začepljenje ovog sistema i potreba za kupovinom novih elemenata prečišćavanja. Zbog toga, uvek je dobro obaviti kontrolu ispravnosti, proveru funkcija i stepena zaprljanosti, kako bi se dpf filteri koristili dugi niz godina i bili maksimalno korisni.

Share this post

About the author