Život

Ovo su razlozi zbog kojih treba da uložite u investicione dukate

Ovo su razlozi zbog kojih treba da uložite u investicione dukate

Istorija nas je naučila da je neizbežno da se periodi blagostanja smenjuju sa periodima velikih kriza i ratnih sukoba. Danas smo ponovo u situaciji da posmatramo tektonske promene koje se dešavaju u svetu na koje pojedinci teško da mogu da utiču. U ovakvim situacijama neizbežno dolazi do devalvacije valuta, nekada i propadanja banaka, čak i čitavih ekonomskih sistema. Mi smo već danas došli u situaciju da se pitamo kako sačuvati ušteđevinu kako ne bi propala. Ono što je tokom istorije konstanta je da je cena zlata uvek bila visoka i da na nju nisu uticale ekonomske krize. Zbog toga i danas mnogi stručnjaci preporučuju da se za čuvanje novca ulaže u investiciono zlato. Cena dukata i poluga koji se kupuju kao investiciono zlato varira od njegove težine, što znači da koliki god višak novca imate možete uložiti u zlatnik koji ćete čuvati za krizne dane.

Šta su investicioni dukati?

Investicioni dukati, za razliku od onih koji se kupuju u zlatarama kao poklon u specijalnim prilikama, služe za čuvanje novca. Oni se vremenom skupljaju, deponuju u sefove u bankama ili u brokerskim kućama koje se bave trgovinom zlatom. Treba naglasiti i da je cena dukata koji se kupuju kao investiciono zlato visoka zbog finoće zlata od kojih se izrađuju. Dok se za nakit koristi zlato finoće od 8 do 14 karata, za izradu dukata se upotrebljava zlato finoće od 22 i više karata.

Ovi dukati mogu biti novijeg datuma, ali se investicionim zlatom smatraju i „istorijski“ oni koji su ostali iz perioda postojanja Austrougarske carevine ili nekog drugog carstva i kojih ima dosta u opticaju na našem tržištu zlata. Na primer, cena dukata sa likom cara Franca Jozefa iznosi od nekoliko stotina evra, pa sve do 200.000 dinara.

Da li će investiranje u zlato spasiti od inflacije?

Sigurno da hoće. Ako svoj novac uložite u zlato to znači da ćete ga sačuvati od propadanja kom su valute sklone za vreme velikih kriza. Ne preporučuje se da sav novac uložite u zlato, već da sačuvate određenu količinu koju ćete koristiti u svakodnevnoj trgovini, dok višak koji ostavljate za „crne dane“ možete uložiti u investiciono zlato. Na taj način ćete biti sigurni da Vam novac neće propasti.

Da li se i obično zlato koje imamo u kući smatra investicionim zlatom?

Tokom velikih kriza svako zlato se pretvara u valutu, čak i nakit koji imamo. Ipak, ako nekome želite da poklonite zlato koje ima veliku vrednost i koje će se može čuvati „za ne daj bože“ najbolje bi bilo da to budu ukrasni dukati, a ne nakit. Cena dukata koji se kupuju kao poklon je daleko niža od onih investicionih iz prostog razloga što su oni manje gramaže. To ne znači da nisu istog kvaliteta jer se i oni proizvode od najkvalitetnijeg zlata finoće od 22 do 24 karata.

Ukoliko nekome želite da poklonite ukrasne dukate, u zlatarama se mogu naći veoma lepi primerci od kovanog ili graviranog zlata. Oni su uglavnom sa religijskim motivima, ali se mogu i izrađivati po porudžbini.

Share this post

About the author