Dom

Šta najčešće podrazumeva renoviranje stana

Šta najčešće podrazumeva renoviranje stana

Životni prostor je definitivno mesto na kojem se provodi najviše vremena. Bilo da je u pitanju renoviranje stana u celini ili određenih prostorija, postoje radovi koji su često nezaobilazni za osveženje i atraktivnost ambijenta. U zavisnosti od potreba i mogućnosti vlasnika, adaptacija stana može da obuhvati bavljenje strukturom podova i zidova, stolarijom, keramikom, električnim instalacijama i mnogo toga drugog. 

Kako bi se renoviranje kuće ili stana, kao oaze mira, ušuškanosti, relaksacije i odlične energije izvršilo profesionalno, majstori su neizostavna stavka. Električar, moler i keramičar su važan deo velikog broja aktivnosti koje se obavljaju u cilju ulepšavanja enterijera. 

Adaptacija i dekor zidova – moler se najčešće angažuje

Priprema podloge i krečenje zidova su deo radova koji je gotovo neizostavan kada je u pitanju renoviranje stana. Čak i kada nije planirano, ukoliko se vrši zamena drugih elemenata u prostoru koje vrši keramičar ili električar, kao i zamena podova, prozora ili vrata, krečenje i uređenje zidova se nameće samo po sebi kao potrebno da bi renoviranje kuće bilo potpuno.

Obično se postavljaju gipsane ploče, zatim ruše, premeštaju ili dodaju pregradni zidovi, uz „grubu“ obradu glet masom, mrežicom i lepkom. Tek nakon tih radova, moler vrši krečenje i ulepšavanje zidova koji moraju biti perfektno ravni, uredni i bez nepravilnosti. Često se biraju svetlije boje u kombinaciji sa jednom upečatljivom, zatim dodaju se tapete, stikeri i crtaju ilustracije. Popularne su i tehnike poput peščanih nanosa uz sjaj, specijalni „šljokičasti“ zidovi, kao i krečneje u vidu linija, krugova i drugih šara na zidovima. 

„Nevidljive“ električne instalacije – električar zna kako

Da bi se „skrivanje“ kablova obezbedilo i otklonilo estetsko narušavanje enterijera, tu je iskusni majstor električar. Kada se vrši adaptacija stana, električar ima primarnu ulogu da obezbedi izvore električne energije na potrebnim mestima. To su utičnice i štekeri, zatim pozicije za lustere, osvetljenje u zidovima i plafonima prostorija, kao i otpimalno funkcionisanje svih električnih aparata i uređaja u domaćinstvu.

Renoviranje kuće često zahteva da električar proveri sve instalacije, a zatim i pronađe optimalna rešenja za bezbedno funkcionisanje uređaja i opreme, kao i da kablovi budu „nevidljivi“, jer to je važno sa aspekta sigurnosti, a vrlo često stvara utisak nereda u enterijeru. Rasveta je postala neizostavan deo uređenja modernih kuća i stanova, zbog čega je uloga koju ima električar u ovom domenu vrlo značajna.

Najlepše pločice u kuhinji i kupatilu – keramičar sa iskustvom

Bilo da se biraju trodimenzionalne, velike, minijaturne, keramičke, granitne ili mermerne – pločice su važan deo uređenja enterijera doma, a često se kupuju za renoviranje stana. Keramičar treba da bude osoba koja ima iskustvo, profesionalna znanja i sposobnost da efikasno i brzo ostvari svaku zamisao vlasnika ili dizajnera. Za kuhinju se često biraju pravougaone pločice, ili one većih dimenzija, u kombinaciji sa staklom, rasvetom, boredurama i drugim detaljima.

Danas se mogu pronaći brojni kompleti pločica za podove i zidove, kako kuhinje, tako i kupatila. Keramičar se angažuje i za postavljanje pločica u kupatilu, koje mora biti temeljno, uredno i dugovečno, bez obzira da li je u pitanju tehnika lepljenja preko postojećeg sloja, ili direktno na zidove. Važno je da keramičar ima iskustvo i veštine pružanja praktičnih ideja, saveta i predloga.

Adaptacija stana, odnosno renoviranje kuće i svakog životnog prostora, obuhvata određene radove koji su često nezaobilazni, čak i kada nisu primarno planirani. Neki od njih su ravnanje zidova i krečenje koje vrši moler, zatim bavljenje instalacijama za koje se pronalazi iskusni električar, ali i osveženje pločica čiju zamenu će izvršiti efikasan i kreativan keramičar.

Share this post

About the author