Auto

Značaj koji ima čišćenje dpf filtera u dobu modernih tehnologija

Značaj koji ima čišćenje dpf filtera u dobu modernih tehnologija

Motorna vozila su neophodnost kretanja u vremenu dinamičnog i često previše brzog životnog tempa. Da bi se stiglo sa jedne na drugu adresu sve češće se upravlja automobilom umesto da se odabere pešačenje, čak i za kraće relacije. Kako su motorna prevozna sredstva značajan element saobraćaja, ali istovremeno i izvor zagađenja, važno je voditi računa o posledicama koje imaju izduvni gasovi. U dobu zastupljenosti modernih tehnologija, otkriće kao što je dpf filter koji je namenjen za umanjenje izduvnih gasova, ima važno mesto za očuvanje ekosistema i životne sredine. Zbog toga, važno je istaći značaj koji ima redovno kontrolisanje i čišćenje dpf sistema, kako bi dugovečno trajao i obezbedio što manji obim izduvnih gasova u atmosferu

Čišćenje dpf filtera kao način odgovornog ponašanja u saobraćaju

Pored toga što se podrazumeva aktivno praćenje saobraćajnih propisa, pravila i poštovanje svih učesnika, važno je posvetiti pažnju i razmatranju uticaja koji ima emitovanje štetnih gasova putem auspuha u atmosferu. U svrhu prečišćavanja čestica i što manjeg zagađenja okruženja, važno je realizovati redovno čišćenje dpf filtera. Već neko vreme postoji obaveza proizvodnje vozila sa dpf sistemom – Diesel Particulate Filter, imperativ kontrole automobila podrazumeva praćenje i nivoa čestica koje se putem aspuha izbacuju u okruženje.

Tokom upravljanja vozilom, rad motora emituje raznovrsne čestice i čađ, koje je cilj prečistiti i zatim u umanjenom obliku eliminisati putem auspuha, zbog čega je veoma značajno čišćenje dpf filtera. Naime, ovaj filter ima ulogu prečišćivača, ali nakon nekog vremena nagomilane čestice mogu dovesti do smanjenja i potpunog prekida funkcija.

Čišćenje dpf sistema za ispravno stanje automobila i odlične radne performanse

Uloga koju ima čišćenje dpf filtera ogleda se prvenstveno u što manjem emitovanju štetnih gasova i čestica, ali je bitno i sa aspekta održavanja automobila u ispravnom stanju. Konkretno, ugradnja dpf sistema zahteva redovno održavanje, koje se realizuje u profesionalnom servisu, bar povremeno. Na osnovu dostupnih parametara u samom vozilu, može se videti lampica koja signalizira kada je vreme za čišćenje dpf filtera. Nakon toga, odlaskom u servis vrši se otvaranje sistema, pranje samog filtera i vraćanje u ponovnu funkciju. Na taj način, uz čišćenje dpf sistema obezbeđuje se dugovečnost upotrebe, ispravno stanje filtera i samog vozila.

Ukoliko se u odgovarajućim intervalima ne izvrši čišćenje dpf filtera čak i kada lampica na vozilu jasno to signalizira, može doći do gubljenja funkcija i potrebe za zamenu čitavog sistema. S obzirom na važeće saobraćajne propise, bitno je da na svakom motornom vozilu bude ispravan i pouzdan sistem dpf filtera, što je podložno proverama, kontrolama, čak i mehanizmom opomene i kažnjavanja. Zbog toga, ukoliko se posvećuje pažnja održavanju delova automobila, u koje se danas ubrajaju i dpf filteri, garantuje se dugovečnost odgovorne vožnje u ispravnom stanju. Čišćenje dpf filtera veoma je važno za ispravnost vozila, kao i kretanje bez obimnog izlučivanja štetnih materija putem izduvnih gasova. Kao odgovorni vozači koji posvećuju pažnju posledicama svog delovanja i onim koje može izazvati automobil, važno je blagovremeno posetiti profesionalne servisere i izvršiti proveru, a prema potrebi i čišćenje dpf sistema.

Share this post

About the author