Život

Znakovi koji ukazuju da imate kandidu u crevima

Znakovi koji ukazuju da imate kandidu u crevima

Kandida (lat. candida), gljivica  koja inače živi u našem organizmu, na našoj koži, u želucu, usnoj duplji ili organima za reprodukciju, ne stvara ozbiljnije probleme, sve dok se ne pojavi u prekomernom broju. Tada nastaje kandidijaza, koja se u najvećem broju slučajeva javlja u crevima. Kandida u crevima može biti veoma ozbiljno stanje, a ukoliko se ne odreaguje na vreme može dovesti do ozbiljnog poremećaja kompletnog probavnog sistema. 

Obzirom da se u crevima nalazi najveći broj imunih ćelija (čak 80% njih), koje čine naš imunitet, ključno je da se kandida u crevima prepozna na vreme, kako bi se adekvatno tretirala, te kako bi se na vreme sprečile komplikacije. U ovom tekstu istaći ćemo neke od znakova koji ukazuju na prisustvo prekomernog broja kandide u crevima i njihovu povezanost sa različitim bolestima.

Probavni poremećaj usled kandide u crevima

Jedan od prvih simptoma, ali i najčešćih, koji može ukazivati na kandidijazu u crevima jeste probavni poremećaj. Osobe kod kojih je ova gljivica u prekomernom broju u crevima mogu imati ozbiljne probleme sa varenjem hrane, a to može rezultirati nadutošću, gasovima, bolom u donjem delu stomaka, dijarejom, mučninom, ali i jakim grčevima, koji se obično pojavljuju u večernjim časovima. Takođe, kandida u crevima može izazvati i opstipaciju (zatvor), pa čak i konstipaciju (zator koji traje duži vremenski period), što dalje može prouzrokovati problem sa hemoroidima, ali i druge ozbiljnije bolesti creva kao što je IBS, odnosno sindrom iritabilnog creva. 

Energetska ravnoteža organizma i kandida

Prekomeran broj kandide u crevima može izazvati i hroničan umor, iscrpljenost i malaksalost, bez obzira na redovan san i fizičku aktivnost. Usled  kandidijaze može doći i do takozvanog zamućenja u glavi, poznatijeg kao “brain fog”. Takođe, prekomeran broj kandide u crevima nepovoljno utiče na balans hormona, što može dovesti do neredovnih menstruacija, izraženog PMS-a, ranijeg ulaska u menopauzu, kao i poremećaja žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Upravo kandida oslobađa preko 70 toksina od kojih mnogi putem cirkulacije dolaze do mozga, što dovodi do anksioznosti, razdražljivosti ili čak depresije. Kandida u crevima može dovesti i do smanjene pažnje i koncentracije. 

Problemi sa želucem zbog kandide

Najsloženiji deo digestivnog trakta i, jedan od najbitnijih organa u našem organizmu, jeste želudac. Želudac obavlja najveći posao – prerađuje hranu koju unosimo. Razgradnju hrane podstiču želudačni sokovi i hlorovodonična kiselina koja se prirodno nalazi u želucu. Obzirom da je naš probavni sistem povezan i funkcioniše kao savršena celina, kandida u crevima može napraviti i ozbiljan problem sa želucem. Ukoliko se kandidijaza u crevima ne leči, ona će sasvim sigurno poremetiti pravilan rad želuca, a to za posledicu može imati refluks (vraćanje hrane koju pojedete), oštr bol i peckanje u želucu, proširenje kandide u usnu duplju, te neprijatan zadah.

Problemi sa kožom usled kandide u crevima

Koliko ste puta čuli onu “Koža sve zna i sve pamti!”? E pa to je u ovom slučaju zaista tačno! Koža je najveći organ kod čoveka, te se na njoj vrlo često reflektuju bolesti unutrašnjih organa. Osobe kod kojih je kandida u crevima u povećanom broju mogu imati suvu, perutavu kožu, a često se može javiti svrab ili crvenilo. Takođe, nisu retki slučajevi ni pojave većeg broja akni, kao i gljivičnih infekcija noktiju ili pojava atletskog stopala.

Lečenje kandide u crevima

Kandida se ne može lečiti antibioticima, već isključivo regulisanom, dijetalnom i izbalansiranom ishranom, koja najpre podrazumeva izbacivanje ugljenih hidrata, posebno šećera, kao i što veći unos tečnosti.

Takođe, mogu se koristiti i antifugalni lekovi u obliku tableta i čepića, a upotreba zavisi od težine infekcije.

Jedan od najčešćih, ali i najdelotvornijih lekova za kandidu u crevima jeste i čaj od divljeg origana koji  se dobija sušenjem nadzemnih delova ove endemske biljke, koja raste samo na Taurus planinama u južnim delovima Turske. Uprvo ovo područje pogoduje tome da ovaj divlji origano sadrži visoku koncetraciju karvakrola, aktivne supstance, koja pogodno utiče na lečenje kandide u crevima. Takođe, čaj od divljeg origana utiče i na  bolesti kao što su Ešerihija, Streptokoka, Enterokoka, Salmonela, artritis, te pomaže u borbi protiv hroničnih zapaljenja pluća i problema sa aknama. Čaj od divljeg origana efikasno uništava i viruse i bakterije, pospešuje balans crevne flore, te jača imuni sistem. Čaj se preporučuje tri puta dnevno i  to svaki put pre obroka. 

Dakle, postoje razni simptomi kandide u crevima, a ukoliko imate bar tri od gore navedenih velika je verovatnoća da vam se ova gljivica nastanila u prekomernom broju u crevima. Svakako, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, kako biste na vreme uradili detaljne analize i postavili pravilnu dijagnozu, te primenili odgovarajuću terapiju. 

Share this post

About the author