AKTIVNI ODMOR IZLETI

AKTIVNI ODMOR IZLETI

AKTIVNI ODMOR IZLETI (19)

sreda, 04 april 2018 12:45

TAJNO BRDO

Written by
Tvrđava Tajno brdo je građena pod Austrougarskom, a upotrebljavana u vojne svrhe sve do kraja 20-og vijeka. Nudi odličan pogled sa vrha. Do tvrđave vodi markirana planinarska staza iz sela Kameno (10 min). Od 2013. Tajno brdo ima status kulturnog dobra. Budi Aktivan!
sreda, 04 april 2018 12:45

ŠILOBOD

Written by
Šilobod je utvrđeni vrh-vidikovac do koga od sela Kameno vodi markirana planinarska staza (20 min), ali i slabi makadamski put, pogodan za mountainbiking. Budi Aktivan!
sreda, 04 april 2018 12:45

VJETRENI MLIN I SELO KRUŠEVICE

Written by
Ostaci Vjetrenog mlina (690 m) – iz druge polovine 19. vijeka. Stiže se markiranom planinarskom stazom (10 min) sa puta za Kruševice. Jedinu bokešku vjetranjaču napravio je Jefto Radović iz obližnjih Kruševica, kako bi imao gdje mljeti žito a da ne prelazi Tursko-austrijsku granicu silazeći u Boku. Građevinski gledano, mlin ima osobine istočnojadranskih vjetrenjača, dok mu je mehanizam rađen na osnovu rumunskih vjetrenjača, sa kojima se Radović upoznao tokom rada kod jednog od rumunskih grofova. Ruralna cjelina Kruševice (650 m) predstavlja tipični primjer dinarskog sela. Preovladava stara kamena gradnja sa sklopom kuća smještenih po obodu živopisnog kraškog polja.
sreda, 04 april 2018 12:45

VRBANJ, ŽUKOVICA, VUČJI DO

Written by
Vrbanj je omiljeno planinsko izletište Novljana i njihovih gostiju. Tu se nalaze restorani, konobe, apartmani, planinarski dom i sportski teren. Takođe, osim destinacije, Vrbanj je polazište za odlazak u dubinu Orjena. Za šetnje tu su markirane planinarske staze do katuna Žukovica (1h), Vučji do (1:30h) i Poljice (2:30h). Za ambicioznije planinare je najatraktivnija staza do Velikog (Zubačkog) Kabla (1894 m), glavnog vrha masiva Orjena i najviše tačke primorskih Dinarida (4h) i još zahtjevnija staza do Subre (1679 m), takođe udaljene 4 sata hoda.
sreda, 04 april 2018 12:45

ORJEN MASIV

Written by
Zahvaljući svom pogodnom položaju, Orjen i hercegnovsko zaleđe su i u prošlosti bili zanimljivi za osvajače Herceg Novog, a pogotovo za Austrougarsku, koja je osposobila neke od izvora u zaleđu i napravila funkcionalne puteve, kako bi vojska mogla lakše stizati do strateških pozicija u to vrijeme. Iz tog razloga, prilaz Orjenu je omogućen sa svih strana. S koje god strane da mu priđete, dočekaće vas otvorenog pogleda ka prirodnim ljepotama ovog područja, kao i njemu najmilijeg pogleda na ulaz u Boku i na more. Masiv Orjena je dio vijenca priobalnih planina Crne Gore i svakako njegov najzanimljiviji dio. Zauzima jugozapadni dio Crne Gore. Po prostoru je najveći planinski masiv na Jadranu. Smjestio se na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na površini od oko 400 km2. Pristupa se sa Vrbanja planinarskom markiranom stazom ili (lošijim) makadamskim putem (10 km) do prevoja Orjensko sedlo, odakle ima još 1h markiranom planinarskom stazom do glavnog vrha. Na Orjenu postoje tri planinarska doma, od kojih je najreprezentativniji „Za Vratlom“ (1160 m), a tu su i pl. domovi „Vrbanj“ (1010 m) i „Orjen sedlo“ (1600 m). Domovi nisu stalno otvoreni, te je poželjna najava!
sreda, 04 april 2018 12:45

SELO ŽLIJEBI

Written by
Selo Žlijebi predstavlja ambijentalnu cjelinu i dragulj narodnog graditeljstva u kamenu. Nezaobilazna je tačka pri posjeti zaleđu. Tu je i crkva Sv. Nikole (708 m) sa fantastičnim pogledom na priobalje. Do Žlijeba se dolazi automobilom od sela Kameno, ili starim pješačkim putem iz hercegnovskog predgrađa (naporan uspon). Budi Aktivan!
sreda, 04 april 2018 12:45

SUBRA

Written by
Drugo mjesto za ulazak u dubinu masiva Orjena je prevoj Vratlo, mjesto oštrog susreta Mediterana i surove planinske unutrašnjosti. Pristup je moguć markiranom planinarskom stazom (1h), ili slabim makadamskim putem (samo za terence) od lokaliteta Borići.4 Tu se nalazi planinarski dom Za Vratlom (1160 m), odlično polazište za mnoge destinacije locirane dublje u planini. Markirane planinarske staze (lake staze) vode do speleo-arheološog lokaliteta Žlijepska jama (1300 m), 40 min. udaljen od pl. doma (laka staza), kao i do vrha Grab (1383 m), sa ostacima austrougarske karaule, udaljenom 1h od pl. doma markiranom pl. stazom (laka staza). U srednje teške staze spadaju usponi na okolne vrhove: Veliko ćedilo (1446 m), Odijevo (1571 m) i Subru (1679 m), najomiljeniju planinarsku destinaciju na Orjenu. Udaljena je 2:30h od pl. doma markiranom pl. stazom. Prisutan je izuzetan kraški reljef i endemska šuma munike. Subra je ujedno i poznati vidikovac. Budi Aktivan!
sreda, 04 april 2018 12:45

ĐEVOJAČKE GREDE

Written by
Arheološki lokalitet Đevojačke grede posjeduje više kamenih humki iz ilirskog razdoblja. Ima odličan pogled na ulaz u zaliv. Okruženje bogato ljekovitim biljem (žalfija i vrijesak). Pristup je markiran (20 min) od sela Kameno. Budi Aktivan!
sreda, 04 april 2018 12:45

DOBREČ

Written by
Ukoliko želite da uživate u nečem neuobičajenom – za Vas postoji idealno mjesto na poluostrvu Luštica, a zove se uvala Dobreč. Izuzetan mir i mikroklima, koju stvara okolna tipično mediteranska vegetacija, uticali su na ime uvale, ali i na određenu izolovanost Dobreča. Do uvale Dobreč moguće je doći jedino morskim putem. Malo pripitomljene divljine, potpune tišine, čistote mora i vazduha, svježe vode, dobre kuhinje i prirodne hladovine stare šume u blizini male plaže pokrivene sitnijim i krupnijim oblucima, učinile su da plaža koja se nalazi u ovoj uvali bude nosilac Plave zastavice – obilježja koji dobiju oni koji zadovolje najstriktnije ekološke standarde. Budi Aktivan!
 • Start
 • «
 • 1
 • 2
 • »
 • Kraj
 • Strana 1 od 2

  Contact Us

  1000 знакова
  ☏ +382 31 321 719 ☏ +382 69 345 845